Ο Μάιος μας έφτασε

 

Ο Μάιος μας έφτασε (παραδοσιακό)

Ο Μάιος μας έφτασε,  εμπρός βήμα ταχύ

να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά στην εξοχή. (δις)

Δώρα στα χέρια του πολλά και όμορφα κρατεί

Και τα μοιράζει γελαστός σε όποιον τα ζητεί. (δις)

Ο Μάιος,  ο πέμπτος μήνας του χρόνου, ο επονομαζόμενος και  Λούλουδος, Καλομηνάς, Τριανταφυλλάς και Πράσινος.

Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών, έρχεται από τα πολύ  παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Άι-Γιαννιού του Θεριστή και τότε το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Η εργατική Πρωτομαγιά

Την πρώτη Μαΐου του 1886, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι εργάτες όλης της χώρας αποφάσισαν να κάνουν απεργία. Χιλιάδες εργάτες πήραν μέρος σ’ εκείνη την απεργία ζητώντας να δουλεύουν οκτώ ώρες την ημέρα. Συγκεντρωμένοι σε ομάδες, διαμαρτυρήθηκαν στους εργοδότες για τις πολλές ώρες που δούλευαν κάθε μέρα, ακόμα και τις Κυριακές, καθώς επίσης για τα μικρά μεροκάματα.

Στη βιομηχανική πόλη Σικάγο έγιναν αιματηρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά άτομα. Τα γεγονότα έγιναν γνωστά και συγκλόνισαν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η οχτάωρη εργασία καθιερώθηκε εκείνη την ιστορική Πρωτομαγιά. Σε  ανάμνηση της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1886, η 1η Μαΐου είναι αργία για τους εργαζόμενους.

Advertisements