Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)

Στις 25 Μαρτίου η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δηλαδή τη χαρμόσυνη είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα έρθει στη γη ο Υιός του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος.
Όταν η Παναγία ρώτησε πώς είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε εκείνη και με την δύναμη του Υψίστου θα συντελεστεί η ενσάρκωση του Υιού του.
Έτσι η Μαρία συνέλαβε τον Ιησού Χριστό, ο οποίος με την ηθελημένη του θυσία και τον μαρτυρικό του «θάνατο» πάνω στο σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο, στον οποίο είχε οδηγηθεί μετά από την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον παράδεισο.
Γι’ αυτό κι εμείς ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: «Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου» όπως λέει και το απολυτίκιο της γιορτής.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Η Εκκλησία επιτρέπει να τρώμε ψάρια, ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.

    

Advertisements